Baby

Mijn kleine baby naar het kinderdagverblijf? Ja!

Je zwangerschapsverlof loopt af en je brengt je baby misschien wel met lichte schuldgevoelens voor de eerste keer naar het kinderdagverblijf. Wellicht zoek je naar bevestiging – in je naaste omgeving of bij de kinderopvang, maar vooral ook bij jouw baby zelf – dat het goed is. Dat je je baby niet tekort doet als jij weer gaat werken. Dat het kinderdagverblijf een veilige, fijne plek is waar goed voor je nog zo kwetsbare en afhankelijke baby wordt gezorgd. 

Partou-LauraVink-0574Het blijft moeilijk om je meest dierbare ‘bezit’, je baby, achter te laten bij vreemden. Zelfs als het gaat om een professionele organisatie met gediplomeerde medewerkers. Een baby heeft immers nog geen taal om te vertellen wat hij wil of voelt. Daar ben jij voor als ouder. Jij kent je eigen kind als geen ander en je doet er alles aan om er zeker van te zijn dat je kind veilig en gelukkig kan opgroeien.

Daarom is de wenperiode op het kinderdagverblijf zo belangrijk. Niet alleen voor baby’s, ook voor ouders. Als ouder kun je de pedagogisch medewerkers ondersteunen om jouw baby te leren kennen. Jij kan vertellen hoe je baby aangeeft dat hij slaap heeft of wat hij doet als hij hongerig is. Samen praten helpt om informatie over te dragen, maar ook om een vertrouwensband op te bouwen met de pedagogisch medewerkers. Als de baby emotionele veiligheid ervaart en jij voelt dat jouw baby er mag zijn en gezien wordt op het kinderdagverblijf, is de weg vrij om te kunnen ontwikkelen.

Partou-LauraVink-2468

Pedagogisch medewerkers hebben dagelijks persoonlijk contact met je baby, zien goed waar je kindje behoefte aan heeft en spelen daar op een natuurlijke manier op in. Elke baby mag zich ontwikkelen in zijn eigen tempo, passend bij zijn temperament. Op het kinderdagverblijf worden oefensituaties voor je baby herkend en gecreëerd. Als de pedagogisch medewerker bijvoorbeeld ziet dat een baby steeds met zijn voetje een speeltje aanraakt, trekt ze hem een sokje met een belletje aan. De baby ervaart dat als hij zijn voetje beweegt er een grappig geluidje klinkt en zal de beweging keer op keer herhalen. Zo leert de baby over oorzaak en gevolg.

Overmatige prikkeling wordt voorkomen: teveel nieuwe geluiden en ervaringen kunnen van negatieve invloed zijn op het welzijn van de baby. Door samen met een pedagogisch medewerker te kijken naar je baby, zul je zien of jouw baby zich prettig voelt in het kinderdagverblijf dat zoveel kansen biedt om te kunnen ontwikkelen.

Print Friendly, PDF & Email
Delen? Graag: