Baby, Dreumes, Peuter, Kleuter, Schoolkind

Voorlezen is elke dag een feest!

Voor het slapen gaan nog samen een verhaaltje lezen of overdag met je kind een mooi prentenboek bekijken. Het is niet alleen leuk, maar ook belangrijk. Want voorlezen heeft een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Maar hoe kun je nou zo goed mogelijk voorlezen? Hoe houd je je kind geboeid en hoe kom je toe aan al zijn of haar vragen en opmerkingen? 

6516-01Voorlezen bij de allerkleinsten: samen plaatjes kijken
Het vertellen van verhalen begint al op de babyleeftijd. Als je je baby uit zijn bedje haalt, begin je vanzelf tegen hem of haar te praten. Hij is blij je weer te zien. En dat gaat eigenlijk de hele dag door, want er valt altijd wel wat te kletsen. Al begrijpt je baby niet wat je zegt, hij leert toch spelenderwijs taal. Ook tijdens het voorlezen voelt de baby dat je er voor hem bent. Kies een leuk babyboekje met grote, sprekende tekeningen of foto’s en laat de baby rustig naar de plaatjes kijken, lekker bij jou op schoot. Je kunt de plaatjes die je kind ziet benoemen. Na een paar minuten zal je merken dat hij zijn hoofdje wegdraait, moe van alles wat het gezien en gehoord heeft. Dan is het tijd om te stoppen.
Als je hetzelfde boekje vaker met je baby leest, zie je wanneer hij een plaatje gaat herkennen. De baby zal enthousiast zijn, lachen, trappelen en kraaien. Ook koppelt hij de plaatjes aan de woorden die jij noemt. Als je kind ongeveer een jaar oud is, kan het al eenvoudige verhaaltjes volgen en leren herkennen. Korte verhaaltjes en verhaaltjes op rijm (zoals Nijntje) vinden kleine kinderen prachtig! Ze herkennen het ritme en de regelmaat, waardoor het verhaal snel vertrouwd voelt. 

Voorlezen bij dreumesen: aanwijzen, benoemen en pratenPartou-LauraVink-2388
Een dreumes kan al zelf boekjes pakken. Hij weet dat er mooie plaatjes in boekjes staan, dat heeft hij met jou al lang gezien. Hij heeft bij jou ook gezien hoe je de bladzijdes moet omslaan. Naast de plaatjes biedt het boek nu ook een andere uitdaging: hoe krijgt jouw kindje het voor elkaar om de bladzijdes van het boek om te slaan, met de nog grove motoriek. Dat kost inspanning, geduld en heel veel energie. De inhoud van het boekje, de plaatjes en het verhaal, zijn op dat moment ondergeschikt geworden.
Een dreumes kan luisteren naar korte verhaaltjes, waarbij duidelijke, kleurrijke en herkenbare plaatjes staan. Door te kijken naar je kind, zie je waar zijn behoefte ligt: bij het verhaal of juist bij het reageren op de plaatjes. Meestal zijn de plaatjes belangrijker dan de tekst. Slaat de tekst niet aan, laat deze dan los en richt je op de plaatjes. Een dreumes wil vooral veel zelf doen. Je kunt hem prikkelen door ‘m zinnen af te laten maken. Laat hem bijvoorbeeld het laatste woord van de zin benoemen. En kijk maar eens hoe hij reageert als jijzelf het laatste woord verandert. Kies voor grote stevige, kartonnen boekjes of boekjes van textiel. Helemaal spannend zijn de doe-boekjes waarbij je mag voelen of ruiken, of waar je plaatjes die verstopt zijn, tevoorschijn kunt toveren.

Voorlezen bij peuters: opgaan in het verhaal
Een peuter kan al heel bewust een boek kiezen. Hij weet welk boek hij wil lezen en heeft inmiddels een eigen smaak ontwikkeld. Een nieuw boek is altijd extra spannend, want daarvan weet hij nog niet wat het verhaal en de plaatjes zullen brengen. Plaatjes kijken blijft nog belangrijk, maar maken meer onderdeel uit van het verhaal. Prenten maken het verhaal zichtbaar, waardoor je peuter het verloop van het verhaal kan blijven volgen. Hij is betrokken bij het verhaal en verplaatst zich in de belevingswereld van de hoofdpersoon. JVB_3664Naast de kartonnen prentenboeken, kan jouw peuter ook prentenboeken van stevig papier hanteren. Wanneer hij het boek kent, kan hij soms aan de hand van de prenten het hele verhaal navertellen. En hoe leuk is het als jouw kind zelf gaat voorlezen aan jou?  Hoewel peuters al goed kunnen luisteren zijn ze ook nog graag zelf bezig. Boekjes met kleine opdrachtjes (tellen, kleuren herkennen) zijn ook erg gewild.
Soms willen kinderen telkens weer hetzelfde boek lezen. Herhaling geeft je kind vertrouwen in zichzelf. Doordat hij weet wat er komen gaat, weet je kind de antwoorden op de meeste vragen. Hij doet zo succeservaringen op. Boeken die bekend zijn voor hem, zijn daarom ook meer geschikt om voor te lezen bij het slapengaan. Je kind hoeft dan niet meer actief te luisteren om het verhaal te volgen en kan lekker wegdromen. Nieuwe boeken waarbij je niet weet wat er gaat gebeuren zijn spannend, waardoor het kind juist actief wordt.

Lekker voorlezen
Voorlezen speelt dus een belangrijke rol in de ontwikkeling van je kind. Het prikkelt zijn fantasie en emotionele vaardigheden. Hij leert zich verplaatsen in de hoofdpersoon van een verhaal en krijgt hierdoor meer informatie over de wereld om hem heen. Zowel de taal- als spraakontwikkeling wordt gestimuleerd. Bovendien komt je kind in aanraking met nieuwe woorden en leert hij wat het woord betekent. Ook leert hij hoe je met losse woorden zinnen kunt maken. Bij voorlezen staat het luisteren en kijken centraal, een goede gelegenheid voor je kind om concentratie te oefenen. Lees bij voorkeur comfortabel op de bank of kussens of op bed. Voorlezen in een rustige, sfeervolle omgeving zorgt voor aandacht, maar ook voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Zet boeken die je kind zelf mag pakken in een lage boekenkast, zodat hij er zelf bij kan. Wissel de boeken regelmatig, zodat er steeds andere boeken staan (nieuwe en bekende).

Meer inspiratie nodig?  Op ons Pinterestbord over voorlezen vind je allerlei boeken-tips. Veel plezier!

Print Friendly, PDF & Email
Delen? Graag: