Kleuter, Schoolkind, Tiener

Waarom de buitenschoolse opvang leuk is

Als je kind voor het eerst naar de basisschool gaat, dan is dat best spannend. Er komt van alles op hem af; regels, lange dagen en allemaal nieuwe gezichten. Het is begrijpelijk dat je het moeilijk vindt om je kind na schooltijd ook nog eens naar de bso (buitenschoolse opvang) te laten gaan. Maar vergeet niet dat de bso een plek is waar elke dag iets bijzonders gebeurt, waar kinderen ontdekken én vriendschappen sluiten.

Activiteiten en ontspanning
Op de bso organiseren pedagogisch medewerkers dagelijks diverse activiteiten van muziek maken tot knutselen en van sporten tot hutten bouwen. Bso’s bieden ook regelmatig diverse workshops voor de kinderen aan. Daarnaast is er altijd voldoende gelegenheid om vrij te spelen. Wil jouw kind liever zijn huiswerk maken? Dat kan natuurlijk ook. Als het een zware dag is geweest, mag hij ook ontspannen een boekje lezen. Geen probleem. Niets moet. Het is immers ook de vrije tijd van je kind.

_DSC0718Stimuleren van ontwikkeling
Kinderen in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar zijn volop in ontwikkeling. Veel bso’s organiseren daarom regelmatig per leeftijdsgroep of per kind passende en uitdagende activiteiten. Voor jonge kinderen is het bijvoorbeeld erg leuk en nuttig om buiten te spelen. Graven, klimmen en klauteren stimuleert de motorische ontwikkeling van je kind en spelen met losse materialen (bladeren, takken, zand en hout) prikkelt hun fantasie. Bij de oudere kinderen is sporten en spelletjes spelen weer belangrijk. Het vergoot hun zelfvertrouwen, ze leren hoe ze moeten samenwerken én het werkt ontspannend.

Vriendschappen sluiten
Vanaf vier jaar wordt je kind zich steeds meer bewust van groepsverhoudingen en ontwikkelt hij een eigen identiteit en zoekt hierbij vrienden. De bso is met diverse teamsporten en spelactiviteiten dan het ideale sociale oefenterrein voor kinderen. De eerste vriendschappen worden vaak op de kinderopvang gesloten, meestal gebaseerd op activiteiten die beide kinderen leuk vinden. Door vriendjes te maken en vriendschappen te onderhouden, ontwikkelt je kind ook vaardigheden als leren delen, op zijn beurt wachten en rekening houden met anderen.

Vakantieprogramma’s
Ook tijdens de vakanties gaan veel kinderen naar de bso. De meeste opvangorganisaties hebben voor deze periode een uitgebreid en uitdagend vakantieprogramma samengesteld. Vooral in de zomer pakken de pedagogisch medewerkers uit. Zo zijn er bso’s die in de zomervakantie naar een camping of een scoutingterrein verhuizen. Andere bso’s bieden weer bijzondere workshops aan, zoals Mexicaans koken of capoeira. Daarnaast worden er allerlei excursies naar bijvoorbeeld natuurgebieden, musea of speeltuinen aangeboden. Dus ook in de zomer is de bso een feest om naar toe te gaan.

Bekijk twee voorbeelden van zomerprogramma’s van Partou kinderopvang.Blog-erop-uit

 

Bij Partou kinderopvang kun je een overeenkomst afsluiten voor bijvoorbeeld alleen de zomer- of voorjaarsvakantie. Als er plek is dan kan je kind heerlijk een weekje meedoen met het vakantieprogramma van een Partou-bso. Interesse? Kijk of er een Partou-opvang bij jou in de buurt zit.

Print Friendly, PDF & Email
Delen? Graag: