Kleuter, Schoolkind, Tiener

Terug in het schoolritme

Je staat in je eigen tempo op, brengt de kinderen wat later naar bed en trekt er regelmatig op uit met je gezin. Tijdens de zomervakantie moet niks. Heerlijk! Alleen door de vele activiteiten en het laat opblijven, is het alledaagse schoolritme van je kind misschien een beetje naar de achtergrond verdwenen. Met onderstaande tips zit hij zo weer in zijn vertrouwde ritme.

Vertel over het nieuwe schooljaar
Leg je kind uit wat er gebeuren gaat in het komende schooljaar. Praat over de nieuwe leraar of juf, welke lessen hij krijgt en wie er bij hem in de klas zitten. Vraag waar hij naar uitkijkt en tegenop ziet. Op deze manier raakt je kind alvast gewend aan het idee om weer naar school te gaan.

Kruis de dagen af
Geef op een kalender aan hoeveel nachtjes slapen het nog is voordat school weer begint. Start hier twee weken voor het einde van de vakantie mee. Dit geeft je kind duidelijkheid over wanneer de school weer begint.

Weer op tijd naar bed
In de vakantie gaat je kind waarschijnlijk later naar bed. De eerste week van school is altijd erg intensief en kost veel energie. Voldoende slaap hebben, is dan belangrijk. Maak je kind daarom de laatste week van de vakantie elke dag iets eerder wakker en doe hem iets vroeger naar bed. Op deze manier zit hij eerder in zijn schoolritme.

Ontdek de route naar school
Gaat je kind voor het eerst naar een nieuwe school? Ontdek dan samen de route (lopend, op de fiets of met de bus). Bespreek belangrijke verkeerspunten, maar ook leuke herkenbare dingen als bijvoorbeeld een molen of een speeltuin.

PannenkoekenSluit de vakantie af met een ritueel
Kies een ritueel waarmee je elk jaar de vakantie beëindigt. Ga bijvoorbeeld op de laatste dag van de vakantie naar een pretpark of pannenkoeken eten. Sta dan ook even stil bij alle leuke dingen die jullie in de vakantie hebben gedaan. Voor kinderen is dit een mooie afsluiter van de vakantiepret.

Goede voorbereiding scheelt stress
De eerste paar ochtenden van het nieuwe schooljaar zijn vaak hectisch. Jij en je kind moeten beiden weer even wennen aan een bepaald ochtendritme. Bezorg jezelf iets minder stress door de avond voor de eerste schooldag spullen als kleding, broodtrommel en boeken klaar te leggen.

Neem de week door
Duidelijkheid is voor je kind erg belangrijk. Neem daarom op zondag door wat er de komende week gepland staat. Je kunt vertellen op welke dagen hij naar de buitenschoolse opvang gaat, wanneer hij gym- of muziekles heeft en het tijdstip dat hij zijn huiswerk moet doen. Zo weet je kind wat er van hem verwacht wordt.

Niet te veel plannen
Plan de eerste paar weken van school zo min mogelijk activiteiten en afspraken. Je kind moet weer wennen aan het schoolleven en is waarschijnlijk eerder moe dan in de vakantie. Als de middagen en weekenden dan meteen vol zitten, kan dit net iets teveel voor hem zijn.

Houd dat gevoel nog een beetje vast
Kinderen vinden het vaak leuker om weer naar school te gaan dan dat ouders zin hebben om te gaan werken. Toch verlangt ook je kind nog weleens terug naar de vakantie. Doe in de eerste schoolweken iets leuks dat je kind doet herinneren aan de vakantie. Maak zijn favoriete vakantiegerecht klaar, ga een keer zwemmen of stop een typische vakantielekkernij in zijn broodtrommel. Afgezien van het dagritme mag je dat vakantiegevoel best nog even vasthouden.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Delen? Graag: