Baby

Even wennen; de eerste dagen op het kinderdagverblijf

Je zwangerschapsverlof zit er bijna op. Voor je het weet ben je weer aan het werk en sta je met je baby op de arm voor het kinderdagverblijf. Dit is een periode die voor jou en je kind even wennen is. Hoe zorgt Partou ervoor dat deze wenperiode zo goed en leuk mogelijk verloopt?

In goede handen
Pedagogisch medewerkers merken vaak dat ouders er meer moeite mee hebben om hun baby naar de opvang te brengen dan het kindje zelf. De meeste baby’s gaan vanaf twaalf weken (einde verlof) naar het kinderdagverblijf en vinden het allemaal prima. Ze passen zich makkelijk aan hun tijdelijke onderkomen en de medewerkers aan. Een kindje van zes maanden heeft hier iets meer moeite mee. Hij hecht al meer waarde aan zijn omgeving. En vanaf negen maanden kan hij eenkennig worden en wil hij bijvoorbeeld alleen maar bij mama zijn. Maar, maak je geen zorgen! De pedagogisch medewerkers doen er alles aan om je kindje zich thuis te laten voelen.

Extra aandacht
Als een baby voor het eerst op de opvang komt, krijgt hij extra veel aandacht. Ze spelen veel met hem en observeren hem ook meer. De medewerkers willen weten waar zijn interesses liggen en hoe ze hem op zijn gemak kunnen stellen. Op deze manier bouwen ze een band met hem op. Ze proberen ook altijd hetzelfde dagritme als thuis aan te houden. Bij Partou communiceren ze via de Mijn Kind app extra veel met de ouders over de voedingstijden, het aantal slaapjes en zijn ontlasting. Daarnaast sturen de pedagogisch medewerkers in het begin meer foto’s. Foto’s van dat hij ligt te slapen, de fles krijgt, wordt voorgelezen of aan het spelen is. Zo heb je als ouder toch het idee dat je kindje een beetje bij je is.

Leerzame en speelse activiteiten
Bij de allerkleinsten bestaat een dag op de opvang vooral uit slapen en eten. Als een baby de fles krijgt dan maken ze bijvoorbeeld direct van het moment gebruik om een liedje voor hem te zingen of een verhaaltje voor te lezen. Als hij dan echt wakker is, helpen ze hem op een speelse manier met zijn motorische ontwikkeling. Zo is er het spel spiegeltje, spiegeltje. Waar de medewerker en het kindje samen voor de spiegel zitten. De pedagogisch medewerker trekt dan een gek gezicht of praat via de spiegel met hem. Al snel krijgt hij dan door dat die twee mensen tegenover hem dezelfde bewegingen als zij maken. Naast dat hij moet lachen, zie je ook dat zijn nieuwsgierigheid en fascinatie groeien. Hij beweegt meer, gaat op ontdekkingstocht en wil de spiegel aanraken. Hiermee traint hij zijn (lach)spieren.

Afscheid nemen
Als je kind voor het eerst naar de opvang gaat en wat ouder is (vanaf negen maanden) dan kan afscheid nemen lastig zijn. Voor zowel hem als voor jou. Sommige kinderen gaan bij binnenkomst direct aan de slag met de blokken en wuiven nog even snel naar papa of mama. Anderen beginnen te huilen, zodra ze de drempel over gedragen worden. Als het gedag zeggen echt lastig is het handig om een vast ritme te creëren. Binnen komen, pedagogisch medewerker gedag zeggen, jasje uit, even knuffelen en uitzwaaien. En huilen mag altijd. Het gaat erom dat je kind weet waar hij aan toe is.

Stel vragen
De kinderopvang is een plek waar je kindje zich ontwikkelt, plezier maakt, ontdekt en vriendschappen sluit. Daarnaast is het een goede voorbereiding op de basisschool. Mensen die in de kinderopvang werken zijn gek op kinderen. Daarom zorgen ze met veel plezier, expertise en liefde voor je meest kostbare ‘bezit’. Heb je vragen over je kind of de opvang, stel ze! Wees niet bang dat je mensen voor het hoofd stoot. Ook als je vaker op de hoogte gehouden wilt worden over je kind, geef het aan. Je kind betekent alles voor je en dat snappen wij heel goed.

 

Print Friendly, PDF & Email
Delen? Graag: