Dreumes, Peuter, Kleuter, Schoolkind

Hoe ga je om met driftbuien en woedeaanvallen?

Daar sta je dan in de supermarkt, terwijl je kind op de grond ligt te schreeuwen omdat hij de rest van het (nog niet betaalde) pak koekjes niet mag opeten. Voor sommige kinderen is het moeilijk om hun boosheid of frustratie te reguleren. Dat kan leiden tot een driftbui bij de kleine kinderen en een woedeaanval bij oudere kinderen. Ook op de opvang krijgen onze medewerkers hier regelmatig mee te maken. Dankzij jaren van ervaring en deskundigheid weten we bij Partou goed hoe we hiermee moeten omgaan. Ontdek een paar handige tips die je als ouder ook thuis kunt toepassen.

Driftbuien bij dreumesen en peuters

Boosheid is een primaire en gezonde reactie. Kinderen tot ongeveer drie jaar reageren impulsief en fysiek. Vanaf twee jaar ontdekken ze dat ze een eigen wil en stem (ook letterlijk) hebben. Ze laten deze dan ook graag horen. Wanneer ze iets willen en dit lukt niet of het verloopt anders dan ze willen dan raken ze vaak gefrustreerd. En dit kan uitmonden in een flinke driftbui.

Daarnaast missen dreumesen en peuters vaak de woorden om frustraties en gevoelens goed over te brengen. Zodra er naar ze geluisterd wordt en begrip wordt getoond, neemt de boosheid vaak af. Zeg dat je begrijpt waarom iets vervelend is, maar dat alles niet altijd loopt zoals hij wil. Geef niet toe, je wilt zijn gedrag niet belonen. Daarnaast is het voor je kind ook goed om te leren omgaan met tegenslag.

Handige tips als een dreumes/peuter een driftbui heeft:

 • Zorg dat je rustig blijft, en met een rustige stem spreekt. Zeg tegen je kind, dat hij boos mag zijn. Vertel hem ook dat hij niemand mag slaan of iets kapot mag maken, mocht dat gebeuren.
 • Luister naar je kind en benoem wat je denkt te horen en te zien, bijvoorbeeld: ‘Volgens mij ben je boos, omdat… ‘ of ‘Volgens mij wil je ook heel graag spelen waar Jorre mee speelt…’
 • Creëer een plekje waar je kind boos kan en mag zijn, bijvoorbeeld de bank met een paar kussens om op te slaan, zodat hij zichzelf niet bezeert.
 • Geef je kind tijdens de driftbui niet teveel aandacht.
 • Voor sommige kinderen werkt het kalmerend als je hem even stevig vasthoudt en geruststellend toespreekt. Andere kinderen kunnen juist geen aanraking verdragen, respecteer deze grens.
 • Laat je kind eerst even uitrazen en troost het na een driftbui als het daar behoefte aan heeft, ga eventueel kort in op de boosheid en ga anders gewoon weer verder met samen spelen.
 • Vermoeidheid kan een trigger zijn om sneller in een driftbui terecht te komen. Wanneer bijvoorbeeld de maaltijd elke keer tot een driftbui leidt, kun je ook eens proberen je kind eerder te laten eten, of eerst te laten slapen en daarna pas aan tafel te gaan.

Woedeaanvallen bij schoolgaande kinderen

Kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar reageren veelal direct verbaal als ze zich niet begrepen voelen. De heftigheid van een woedeaanval heeft veelal te maken met hoe kinderen vroeger hebben geleerd hiermee om te gaan. Als je je kind altijd de ruimte hebt gegeven om zijn boosheid te uiten, dan is de kans groot dat de felheid van de woede minder groot is.

Kinderen kunnen heftig reageren als volwassenen hun gedrag negatief beoordelen. Ze hebben dan niet goed geluisterd naar de reden van de boosheid en dit kan een voedingsbodem zijn voor agressie. Ga daarom altijd op zoek naar waar de frustratie vandaan komt? Soms hebben woedeaanvallen een andere oorzaak, zoals het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis.

Handige tips als je kind agressie toont of een woedeaanval heeft:

 • Blijf rustig en geef je kind de ruimte om uit te razen.
 • Luister goed, probeer te begrijpen waar de verontwaardiging of gekwetstheid vandaan komt en benoem deze. ‘Volgens mij ben je boos, omdat…’
 • Oordeel niet, maar geef wel duidelijk aan dat je veel moeite hebt met de toon/manier waarop er tegen je gesproken wordt.
 • Een kussen kan helpen om af te reageren. Op een trampoline springen kan ook helpen om lichamelijke spanning af te voeren. Ook een koptelefoon met favoriete muziek kan helpen.
 • En als de bui over is, kun je samen praten over wat er is gebeurd. Laat je kind dan aan het woord en stel zelf voornamelijk vragen. Wat gebeurde er? Hoe voel je je nu? Hoe kunnen wij je helpen? Bespreek samen hoe het een volgende keer anders kan.
 • Frisse lucht en regelmatig ‘even uitwaaien’ in de natuur kan kinderen die in een emotioneel onrustige periode zitten (scheiding, verhuizing, nieuwe school, etc.), helpen om rustiger te worden.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Delen? Graag: