Baby, Dreumes, Peuter

De motorische mijlpalen van je baby

Je kindje bereikt de eerste twee jaar van zijn leven al vele mijlpalen als het gaat om zijn motorische ontwikkeling. Je vinger vastpakken, op de buik rollen, kruipen, lopen: voor alles is er een eerste keer. Maar voordat kinderen kunnen lopen, maken ze veel verschillende fasen door die nodig zijn om een vervolgstap te maken.

Van zuigreflex tot kruipen

Onder de motorische ontwikkeling van je kind verstaan we reflexen, automatische bewegingen en bewuste bewegingspatronen. Een reflex is een specifieke prikkel waardoor je baby automatisch reageert. Denk aan het zuigreflex of het grijpreflex. Automatische bewegingen leer je aan. Je kind moet hier moeite voor doen, herhalen en veelvuldig oefenen zodat het een automatische beweging wordt. Zo moeten kinderen eerst kunnen kruipen en recht op gaan zitten voordat ze kunnen lopen. Onder doelbewuste bewegingen denken we aan het pakken van een speeltje of het open- en dichtdoen van een deurtje. Dit gaat zo het hele leven van je kindje door. Zo Hij blijft altijd nieuwe dingen leren. Denk hierbij aan fietsen, zwemmen en voetballen.

Start in de baarmoeder

Terwijl je kleine meid of jongen nog niet geboren is, help jij hem of haar al met de ontwikkeling van zijn motoriek. Doordat jij beweegt, beweegt je baby in je baarmoeder ook. En wanneer je sport, wakker je de motorische ontwikkeling van je kindje weer iets meer aan. Daarnaast krijgt het evenwichtsorgaan van je baby impulsen waardoor dit zich beter ontwikkelt. Onthoud wel dat sporten tijdens je zwangerschap goed is, maar dat je je lichaam nooit tot het uiterste drijft. Je kindje heeft ook nog energie van jou nodig om te kunnen groeien en om zich te kunnen ontwikkelen.

De motorische ontwikkeling

In onderstaand schema zie je wanneer kinderen (het ontwikkeltempo kan per kind verschillen) in welke fase belanden als het gaat om hun motorische ontwikkeling.

 • Oefent vanaf 2-3 maanden Draait van rug naar zij
 • Oefent vanaf 3-4 maanden Draait op buik
 • Oefent vanaf 3-4 maanden Draait op buik en terug
 • Oefent vanaf 6 maanden Rolt
 • Oefent vanaf 7-8 maanden Tijgert op buik
 • Oefent vanaf 8-9 maanden Komt in halve zit positie
 • Oefent vanaf 9-10 maanden Gaat zitten
 • Oefent vanaf 10-11 maanden Speelt zittend
 • Oefent vanaf 12-13 maanden Gaat op stoeltje zitten
 • Oefent vanaf 8-9 maanden Kruipt op handen en knieën
 • Oefent vanaf 9-10 maanden Knielt
 • Oefent vanaf 9-10 maanden Staat op, zich vasthoudend
 • Oefent vanaf 10-11 maanden Doet paar stappen, zich vasthoudend
 • Oefent vanaf 12-13 maanden Staat los
 • Oefent vanaf 12-13 maanden Doet eerste losse stappen
 • Oefent vanaf 13-14 maanden Loopt zeker los
 • Oefent vanaf 15-18 maanden Beklimt trap met na-stap
 • Oefent vanaf 24-27 maanden Beklimt trap trapsgewijs

Oefeningen die helpen

Bij Partou hebben we een speciaal bewegingsprogramma waarmee we baby’s helpen met hun motorische ontwikkeling. Zie hier een aantal voorbeelden die je ook thuis met je kindje kunt doen. Je kunt de pedagogisch medewerkers op de kinderopvang natuurlijk altijd om tips vragen voor thuis.

 • Geef je baby in iedere hand een van je wijsvingers. Wanneer hij ze goed vast heeft, trek je hem een beetje omhoog. Houd zijn handruggen goed vast, zodat hij niet achterover valt. Langzaam aan zie je hem zijn hoofdje optillen en gaat hij zichzelf proberen op te trekken. Goed voor de nekspieren.
 • Bijna ieder huishouden heeft wel een plumeau in huis. Leg je kindje op zijn rug en laat hem de plumeau (een veer kan ook) volgen zodat hij probeert op zijn zij te rollen. Oefen dit een paar keer en voor je het weet draait hij op zijn buik.
 • Als je baby onderweg naar een speeltje begint te tijgeren, kan je hem helpen door je handen tegen zijn voetzolen te duwen. Zo komt hij makkelijker vooruit. Hij zal dan ook zijn billen omhoog brengen en na een tijdje en wat oefenen, komt hij op handen en knieën te staan en is hij klaar om te gaan kruipen.
Baby, Dreumes, Peuter

Opvang premature baby’s op het kinderdagverblijf

Van alle kinderen die in Nederland worden geboren, is ongeveer 10% een vroeggeboorte*. Een baby die te vroeg geboren is, is eigenlijk nog niet klaar voor een leven buiten de baarmoeder. Zo kunnen bijvoorbeeld hersenen, longen, hartje, nieren, spijsverteringsorganen, immuunsysteem en het hormoonstelsel nog niet volgroeid zijn. Sommige kinderen ervaren hierdoor complicaties, afhankelijk van hoe te vroeg ze geboren zijn. In dit artikel lees je wat de gevolgen van vroeggeboorte kunnen zijn en hoe een kinderdagverblijf zoals Partou hier rekening mee houdt.

Lees meer

Baby

Even wennen; de eerste dagen op het kinderdagverblijf

Je zwangerschapsverlof zit er bijna op. Voor je het weet ben je weer aan het werk en sta je met je baby op de arm voor het kinderdagverblijf. Dit is een periode die voor jou en je kind even wennen is. Hoe zorgt Partou ervoor dat deze wenperiode zo goed en leuk mogelijk verloopt?

In goede handen
Pedagogisch medewerkers merken vaak dat ouders er meer moeite mee hebben om hun baby naar de opvang te brengen dan het kindje zelf. De meeste baby’s gaan vanaf twaalf weken (einde verlof) naar het kinderdagverblijf en vinden het allemaal prima. Ze passen zich makkelijk aan hun tijdelijke onderkomen en de medewerkers aan. Een kindje van zes maanden heeft hier iets meer moeite mee. Hij hecht al meer waarde aan zijn omgeving. En vanaf negen maanden kan hij eenkennig worden en wil hij bijvoorbeeld alleen maar bij mama zijn. Maar, maak je geen zorgen! De pedagogisch medewerkers doen er alles aan om je kindje zich thuis te laten voelen.

Extra aandacht
Als een baby voor het eerst op de opvang komt, krijgt hij extra veel aandacht. Ze spelen veel met hem en observeren hem ook meer. De medewerkers willen weten waar zijn interesses liggen en hoe ze hem op zijn gemak kunnen stellen. Op deze manier bouwen ze een band met hem op. Ze proberen ook altijd hetzelfde dagritme als thuis aan te houden. Bij Partou communiceren ze via de Mijn Kind app extra veel met de ouders over de voedingstijden, het aantal slaapjes en zijn ontlasting. Daarnaast sturen de pedagogisch medewerkers in het begin meer foto’s. Foto’s van dat hij ligt te slapen, de fles krijgt, wordt voorgelezen of aan het spelen is. Zo heb je als ouder toch het idee dat je kindje een beetje bij je is.

Leerzame en speelse activiteiten
Bij de allerkleinsten bestaat een dag op de opvang vooral uit slapen en eten. Als een baby de fles krijgt dan maken ze bijvoorbeeld direct van het moment gebruik om een liedje voor hem te zingen of een verhaaltje voor te lezen. Als hij dan echt wakker is, helpen ze hem op een speelse manier met zijn motorische ontwikkeling. Zo is er het spel spiegeltje, spiegeltje. Waar de medewerker en het kindje samen voor de spiegel zitten. De pedagogisch medewerker trekt dan een gek gezicht of praat via de spiegel met hem. Al snel krijgt hij dan door dat die twee mensen tegenover hem dezelfde bewegingen als zij maken. Naast dat hij moet lachen, zie je ook dat zijn nieuwsgierigheid en fascinatie groeien. Hij beweegt meer, gaat op ontdekkingstocht en wil de spiegel aanraken. Hiermee traint hij zijn (lach)spieren.

Afscheid nemen
Als je kind voor het eerst naar de opvang gaat en wat ouder is (vanaf negen maanden) dan kan afscheid nemen lastig zijn. Voor zowel hem als voor jou. Sommige kinderen gaan bij binnenkomst direct aan de slag met de blokken en wuiven nog even snel naar papa of mama. Anderen beginnen te huilen, zodra ze de drempel over gedragen worden. Als het gedag zeggen echt lastig is het handig om een vast ritme te creëren. Binnen komen, pedagogisch medewerker gedag zeggen, jasje uit, even knuffelen en uitzwaaien. En huilen mag altijd. Het gaat erom dat je kind weet waar hij aan toe is.

Stel vragen
De kinderopvang is een plek waar je kindje zich ontwikkelt, plezier maakt, ontdekt en vriendschappen sluit. Daarnaast is het een goede voorbereiding op de basisschool. Mensen die in de kinderopvang werken zijn gek op kinderen. Daarom zorgen ze met veel plezier, expertise en liefde voor je meest kostbare ‘bezit’. Heb je vragen over je kind of de opvang, stel ze! Wees niet bang dat je mensen voor het hoofd stoot. Ook als je vaker op de hoogte gehouden wilt worden over je kind, geef het aan. Je kind betekent alles voor je en dat snappen wij heel goed.

 

Baby

Goudeerlijke en grappige uitspraken van kinderen

Kleine kinderen zeggen de leukste en meest wijze dingen op onverwachte momenten. Soms onbedoeld grappig, omdat ze nog niet goed kunnen praten of de woorden door elkaar halen. Maar ze weten vaak ook heel goed wat ze zeggen en wat het effect van hun woorden is. Waar wij volwassenen ons regelmatig inhouden, nemen kinderen geen blad voor hun mond. Marlies werkt al twaalf jaar met veel plezier als pedagogisch medewerker bij Partou en deelt graag een aantal grappige momenten met jullie.

Lees meer